Foto Læsø Museum Hedvigs Hus - Foto Hjernø og Pedersen

Madens Dag ved Hedvigs Hus - foto Hernø &  Pedersen

Aktuelt på Læsø Museum - aktivitetskalender...

Pris: Gratis

Der er i øjeblikket antalsbegrænsning på arkivgæster - bestil derfor tid på laesoe-museum@laesoe.dk i god tid!

Lokalhistorisk arkiv

På arkivet opbevares bl.a. kopier af Kirkebøger, Folketællinger, Tingbøger, Skøde- og Panteprotokoller, og med en stor fotosamling er stedet en guldgrube for slægtsforskere.

Vi forsøger gerne at besvare spørgsmål, der sendes til os pr. e-mail.
En god idé er at kontakte os forud for et besøg, hvis der er noget bestemt, I ønsker at se - så kan vi finde det frem, før I kommer.

Lokalhistorisk arkiv har åbent hver torsdag til og med 26. november, undtagen Skærtorsdag og Kristi himmelfart, på adressen: Byrum Hovedgade 68.

10., 17., og 24.

Bliv klog på: Sølvskatten fra Bogøgård

Tænk dig at finde en skat! Det gjorde Holger Petersen som i 1982 boede på Bogøgård i Vesterø.
Hør den spændende historie om fundet og teorien omkring hvem som gravede dem ned, hvorfor de ikke blev gravet op igen, og ikke mindst; på hvad var formuen tjent?

10., 17., og 24.

Bliv klog på: Tro & Overtro på Læsø

At tro og overtro er gået hånd i hånd på Læsø, er derutallige eksempler på. Kloge koner og mænd, præster med overnaturlige kræfter og med evnen til at se ind i fremtiden. Nogle var højtagtede medlemmer af samfundet, andre aldeles ringeagtede eller sågar frygtet for deres overnaturlige ”kunster”. Kom og hør om vores ny særudstilling!

10. og 24. juni

Guidede ture blandt Læsøs tanghuse

Der fortælles om ålegræs og tangtagene på Læsø, og vi går en tur rundt til de nyligt restaurerede tanghuse.

15., 22. og 29.

Bliv klog på: Læsøs tangtage

På Læsø findes noget helt unikt: huse tængede med tang. Eller rettere med ålegræs, som det tidligere fandtes rigeligt af langs kysterne rundt øen. Det blev samlet sammen af kvinderne og kørt hjem med hest og vogn til det hus som skulle tænges.
Med tiden forsvandt ålegræsset, og husene kunne ikke længere vedligeholdes. De forsvandt et efter et.
Men i sidste øjeblik er det lykkes at redde de ca. 30 huse som er tilbage. Kom og bliv klogere på tangtage og tængning både dengang og i dag.

15., 22. og 29.

Bliv klog på: Sine - Museumsgårdens sidste beboer

Den sidste beboer på Museumsgården var Sine Krogbæk, som var født på stedet i 1865 og levede der til sin død i 1949. De sidste 10 år af sit liv var hun kustode i sit eget hjem. Kom og hør fortællingen om hendes liv!

Dato & tid tirsdag 30.

Dato & tid tirsdag 30.

30. juni

Åbent i Hedvigs Hus

Hedvigs Hus Laug har igennem årene brugt meget tid på at restaurere huset, og det har stadig brug for kærlig omsorg og pleje.

1., 8., 15., 22., og 29.

1., 8., 15., 22. og 29.

2., 9., og 16.

2., 9. og 16.

8. og 22.

Dato & tid 13. juli

kl. 13.00-16.00

Vi holder 155 års fødselsdag for Sine - Museumsgårdens sidste beboer

Almindelig entré (inklusive kakao/saftevand og kage)
Børn og unge under 18 år – fri adgang!

I 1938 blev der lavet en aftale med Sine om, at hun blev hjemstavnsgårdens første bestyrer eller kustode. Arbejdet var ulønnet, men til gengæld kunne Sine blive boende lige så længe, hun orkede og kunne. I begyndelsen var der ingen faste åbningstider. Hun tog imod dem, der kom forbi, og som gerne ville kigge ind. "Go daw og velkommen her", sagde hun, når hun havde åbnet for besøgende, som var de hendes private gæster. Hun var klædt i sit hverdagstøj: lang kjole, forklæde, et tørklæde om hovedet og "træbunder" på fødderne. Til at begynde med var hun meget sky, men efterhånden kom hun til at holde af sit arbejde. Nogle gæster har senere fortalt, at det af og til var svært at slippe fra hende.

6., 20. og 27.

6., 20. og 27.