Foto Læsø Museum Hedvigs Hus - Foto Hjernø og Pedersen

Madens Dag ved Hedvigs Hus - foto Hernø &  Pedersen

Aktuelt på Læsø Museum - aktivitetskalender...

April 2022

kl. 15.00

Sted: Læsø Bio

Bogreception: "Læsø Kunstnerne"

Læsø Museum, Læsø Kunstforening og Læsø AiR har den glæde i samarbejde med Forlaget Bangsbohave ved Tom Christoffersen, at indbyde til
bogpræsentation af kunstbogen ”Læsø Kunstnerne”.

En længe ventet bog der fortæller historien om mere end 18 kunstnere, der har besøgt Læsø og som gennem værker fra 1200-tallet og til nu, har vist noget af det der har optaget dem på Læsø.

Peter Michael Hornung vil fortælle om kunstnere og billeder, skulpturer og fotografier og forlagsejer og gallerist Tom Christoffersen fortæller om Sæby kunstnernes kalkmalerier i Vesterø Kirke og andre gode historier i ord og billeder.

Bogen er på 200 sider og kan købes på dagen til kr. 250,-
mod efterfølgende salgspris på kr. 275,-

Alle er hjertelig velkommen!

kl. 13.00

Bogreception: "Jomfrulandet"

Museumsforeningen for Læsø, inviterer alle interesserede til
reception af bogen: Jomfrulandet - Rønnerne på Læsø, af Jens H. Petersen.

En stor fotobog om Rønnernes herlighed: saltet, stenene,
blomsterne, svampene, dyrene, himlen og havet.

Køb bogen og få den signeret af forfatteren, denne dag.

Alle er hjertelig velkommen!

Dato & tid lørdag

kl. 20.00

Valborg aften

I ældre tid blev aftenen fejret som en form for forårsfest med bål, hvor det gamle skulle brændes, og det nye hilses velkommen. Det fejres stadig i lande som fx Sverige og Tyskland.

Det bliver sang, båltale og kaffe & kage.

Hedvigs Huslaug byder alle hjertelig Velkommen!

Lokalhistorisk arkiv

På arkivet opbevares bl.a. kopier af Kirkebøger, Folketællinger, Tingbøger, Skøde- og Panteprotokoller, og med en stor fotosamling er stedet en guldgrube for slægtsforskere.

Vi forsøger gerne at besvare spørgsmål, der sendes til os pr. e-mail.
En god idé er at kontakte os forud for et besøg, hvis der er noget bestemt, I ønsker at se - så kan vi finde det frem, før I kommer.

Lokalhistorisk arkiv har åbent hver torsdag til og med 24. november, undtagen Skærtorsdag og Kristi himmelfart, på adressen: Byrum Hovedgade 68.

Maj 2022

28. & 30. juni

Åbent i Hedvigs Hus

Hedvigs Hus Laug har igennem årene brugt meget tid på at restaurere huset, og det har stadig brug for kærlig omsorg og pleje.

Dato & tid onsdag den 15. 22 & 29. juni

Torsdag den 23. & 30 juni

Bliv klog på: Sølvskatten fra Bogøgård

Tænk dig at finde en skat! Det gjorde Holger Petersen som i 1982 boede på Bogøgård i Vesterø.
Hør den spændende historie om fundet og teorien omkring hvem som gravede dem ned, hvorfor de ikke blev gravet op igen, og ikke mindst; på hvad var formuen tjent?

Dato & tid: onsdag den 15. 22. & 29. juni

Torsdag den 23. og 30. juni

Ny særudstilling om "Læsøs garderobe"

Se og prøv Læsøkvindens dragt der ifølge sagnet blev skænket af dronning Magrete
hjælp fra Læsøkvinderne.

Læsøs natur og isolerede placering i midten af Kattegat, har haft stor indflydelse på
præg af, at skulle bruges under barske forhold med sandfygning.

Det kunne være vanskeligt og dyrt at få fat i nyt klæde til tøjfremstilling, hvorfor det på Læsø frem til slutningen af 1980’erne var almindeligt at sy sit eget tøj, gerne af gammelt aflagt.

20. & 27. juni

Tirsdag 21. & 28. juni

Bliv klog på: Læsøs tangtage

På Læsø findes noget helt unikt: huse tængede med tang. Eller rettere med ålegræs, som det tidligere fandtes rigeligt af langs kysterne rundt øen. Det blev samlet sammen af kvinderne og kørt hjem med hest og vogn til det hus som skulle tænges.
Med tiden forsvandt ålegræsset, og husene kunne ikke længere vedligeholdes. De forsvandt et efter et.
Men i sidste øjeblik er det lykkes at redde de ca. 30 huse som er tilbage. Kom og bliv klogere på tangtage og tængning både dengang og i dag.

20. & 27. juni

Tirsdag 21. & 28. juni

Bliv klog på: Sine - Museumsgårdens sidste beboer

Den sidste beboer på Museumsgården var Sine Krogbæk, som var født på stedet i 1865 og levede der til sin død i 1949. De sidste 10 år af sit liv var hun kustode i sit eget hjem. Kom og hør fortællingen om hendes liv!

Juli 2022

5. 7. 12. 14. 19. 21. 26. & 28. juli

Dato & tid onsdag den 6. 13. & 20. juli

Torsdag den 7. & 14. juli

Dato & tid: onsdag den 6. 13. & 20. juli

Torsdag den 7. og 14. juli

4. 11. & 18. juli

Tirsdag 5. & 12. juli

4. 11. & 18. juli

Tirsdag 5. & 12. juli

Dato & tid onsdag 13. juli

kl. 13.00-16.00

Vi holder fødselsdag for Sine - Museumsgårdens sidste beboer

Almindelig entré (inklusive kakao/saftevand og kage)
Børn og unge under 18 år – fri adgang!

Vi fejrer Museumsgårdens sidste beboer: Sine 157 år!

Museumsgården, Læsø

Kl. 13 fortælling om Sine, gårdens sidste beboer (ca. 20
min.)

Derefter kommer Jette Munk iklædt sin smukke folkedragt, og
fortæller om den.

Tilbud på et signeret eksemplar af bogen ”Et liv under
tangtag” – Lynggården og dens sidste beboer af Lili Jepsen, Kr. 75,-

August 2022

2. 4. 9. & 11. august

Dato & tid onsdag den 3. 10. 17. 24 & 31. august

Torsdag den 11. & 18. august

Dato & tid: onsdag den 3. 10. 17. 24. & 31. august

Torsdag den 11. og 18. august

1. 8. 15. 22. & 29. august

Tirsdag 9. 16. & 30. august

1. 8. 15. 22. & 29. august

Tirsdag 9. 16. & 30. august

September 2022

Vi forsøger gerne at besvare spørgsmål, der sendes til os pr. e-mail.

Lokalhistorisk arkiv har åbent hver torsdag til og med 26. november, undtagen Skærtorsdag og Kristi himmelfart, på adressen: Byrum Hovedgade 68.

Oktober 2022

kl. 13.00-15.00

Dato & tid

kl. 11.00-15.00

Sted: Endnu ikke fastlagt,

9940 Læsø

Tanghusenes dag

Igen i år har vi en speciel dag, hvor vi sætter fokus på de tængede huse på Læsø. Vi fortæller om håndværket i fortiden og idag. Du har muliged for at komme indenfor i nogle af husene.
Program med tidspunkter følger senere.

kl. 10.00-10.30

kl. 10.30-11.00